Het Amsterdamse RAI-complex aan de Zuidas is inmiddels een van de drukst bezette beurs- en congrescentra ter wereld en ontving in februari 2001 al de 75 miljoenste bezoeker sinds de opening in 1961. Voor die tijd zetelde de RAI gedurende veertig jaar in een gebouw aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam (de 'Oude RAI'). In de beginjaren tot 1922 beschikte de RAI niet over een eigen expositiecentrum, maar werd het roemruchte nu niet meer bestaande Amsterdamse Paleis voor Volksvlijt gebruikt.
Amsterdam RAI heeft tegenwoordig ruim tweehonderd beurs- en bladtitels in portefeuille. Zelfs de langste reis begint met een eerste stap, en die werd in het geval van de RAI gezet in 1893. In dat jaar werd door een aantal rijwielfabrikanten de Vereniging 'De Rijwiel-Industrie' opgericht uit onvrede over de wildgroei van verschillende rijwieltentoonstellingen in allerlei verschillende plaatsen. De kosten van deelname aan al die evenementen rezen de pan uit, vonden deze fabrikanten.
Daarom besloten zij zelf een rijwieltentoonstelling te organiseren: een landelijk evenement met een frequentie van één keer per jaar. De eerste rijwieltentoonstelling vond plaats in 1895 in het Paleis voor Volksvlijt in Amsterdam. Daarop volgden tot de Eerste Wereldoorlog elf exposities van fietsen, motorfietsen en auto's.
Omdat toentertijd de productie van rijwielen en automobielen meestal een zaak was van dezelfde technische hobbyisten en entrepeneurs, was het logisch dat de naam 'Rijwiel-Industrie' al snel uitgebreid werd met de A van auto. Zo werd de 'RI' in 1900 'RAI'.
Een eigen gebouw
Nijpend ruimtegebrek in het Paleis voor Volksvlijt deed de RAI al snel uitkijken naar een ander expositiecentrum. In 1922 opende de RAI een eigen gebouw, aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam. Wat aanvankelijk bedoeld was als tijdelijk onderkomen voor vijf jaar werd een permanente behuizing gedurende bijna veertig jaar, nu nog steeds in de volksmond bekend als de 'Oude RAI'. Al in 1925 en 1928 volgden noodzakelijke uitbreidingen tot een totaal oppervlak van 13.000 m2. De jaarlijkse RAI-tentoonstelling trok steeds meer exposanten en bezoekers. Na de Tweede Wereldoorlog namen ook de gespecialiseerde vakbeurzen van andere branches een enorme vlucht. Vanwege de hoge vraag naar standruimte besloot de RAI in 1950 om voor personenauto's en bedrijfsauto's elk een aparte tentoonstelling te organiseren. Dat viel in de smaak en gebeurt daarom nog steeds. Andere afsplitsingen volgden snel, zoals onder meer de Autovak RAI. De groei van het aantal eigen beurzen en evenementen van andere partijen in de jaren vijftig maakten het RAI-gebouw snel te klein. Omdat de vereniging de investeringen voor een nieuw, groot tentoonstellingscomplex niet meer geheel zelf kon opbrengen, polste de RAI de gemeente Amsterdam om partner te worden. Die participeerde graag vanwege de gunstige gevolgen voor de economie van de regio.
De Commanditaire Vennootschap heeft inmiddels plaats gemaakt voor een constructie waarbij de RAI Vereniging 75 procent van de aandelen in handen heeft en de Gemeente Amsterdam voor 25 procent participeert.
Het Huidige complex
In 1961 werd het nieuwe, inmiddels wereldberoemde RAI-tentoonstellingscomplex aan het Europaplein in Amsterdam-Zuid door Prins Bernhard geopend. Voor de exploitatie van het gebouw werd een aparte besloten vennootschap opgericht, RAI Gebouw bv. Later ging deze naam op in Amsterdam RAI bv.
In 1963 werd de Westhal toegevoegd, en in 1965 het Congrescentrum. De combinatie van tentoonstellingshallen en congresfaciliteiten inclusief restaurants bleek een gouden greep. Vanaf die tijd raakte de RAI in een stroomversnelling. In 1969 kwam de Amstelhal erbij, en in 1982 opende Prins Claus het Hollandcomplex. Tegelijkertijd kreeg het Congrescentrum er zes congres- en vergaderzalen bij.
Van 2007 tot 2009 is gebouwd aan de meest recente toevoeging aan het complex, aan de kant van het Europaplein: Het congrescentrum Elicium, ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel (geschatte kosten 22 miljoen euro), is opgeleverd in 2009. Het Elicium is 47 meter hoog en gebouwd met nieuwe, duurzame technieken zoals een klimaatgevel en warmte/koude-opslag op 187 meter onder de grond.
Computerverhuur in de Rai Amsterdam
Jaarlijks worden er rond de duizend evenementen georganiseerd in het RAI-complex, waaronder zo'n zestig beurzen en tentoonstellingen en ongeveer veertig internationale congressen en symposia. High tech computer- en professionele presentatie-apparatuur zijn inmiddels niet meer weg te denken bij deze beurspresentaties en symposia. Compules Computerverhuur voorziet haar klanten al meer dan 30 jaar van computers, laptops en aanverwante apparatuur voor jaarlijks terugkerende beurzen. De vraag naar laptops en presentatieapparatuur zoals LCD LED schermen is alleen maar toegenomen. Een internetverbinding op de beursvloer is niet meer weg te denken. Daarom kiezen standhouders er steeds vaker voor om voor de periode van de beurs of expositie gebruik te maken van de computerapparatuur en expertise van Compules Computerverhuur.
|